Vinoport.hu

Tartalom átvétel
A magyar és a nemzetközi borvilág hírei Egertől Champagne-ig, boros és gasztronómiai programok országszerte, fiatal borászok blogjai, magyar és külföldi borok bemutatása, pincészet kereső adatbázis, borászati és szőlészeti lexikon, fénykép galériák borbemutatókról, rendszeresen változó boros témák.
Frissítve: 8 év 36 hét

Nincsenek komoly problémák

cs, 2010-02-04 06:00
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal február 1-én számolt be arról, milyen, főleg ellenőző jellegű tevékenységeket hajtott végre 2009-ben. Az állategészségügyi, a talajvédelmi és erdészeti kérdések mellett beszámoltak a szervezet képviselői arról is, hogy a Borminősítési Igazgatóság miként értékelte az elmúlt...

St. Andrea archívum

sze, 2010-02-03 06:00
Most először fordult elő a Vinoport Club kóstolósorozatban, olyan nagy volt az érdeklődés aktuális témánk iránt, hogy egy újabb időpontot is meg kellett hirdetnünk. Persze ennek megvolt a maga oka, hiszen az este borai az egri St. Andrea Pincészetből kerültek ki, amelynek borászát, Dr. Lőrincz Györgyöt az idei Év...

Eredetvédelem, évjáratértékelés és az ázsiai konyha

k, 2010-02-02 06:00
Ausztria borországként meglehetősen későn lett híres, ennek legfőbb oka valószínűleg az, hogy boraik többségét határon belül fogyasztják el, az exportra kerülő borok nagy része pedig az utóbbi évekig szinte kizárólag a szomszédos Németországig és Svájcig jutott el. Ennek ellenére, ha ma lehet nemzetközi viszonylatban...

Szekszárdi Kékfrankos

k, 2010-02-02 00:00
A közepesen intenzív, gyümölcsös-fűszeres illatkép néhány másodperc elteltével étcsokoládéval egészül ki. Kóstolva azt tapasztaljuk, már inkább a fűszeres jegyek a meghatározóak, amelyek azért ilyen kellemesek, mert üde savakkal, érett tanninnal párosulnak, és mert két forrásból származnak, e bor esetében ugyanis összeadódik a szőlőfajta eredeti fűszeres zamata a hordós érleléskor felszedett aromákkal. A ropogós cseresznye azért ott marad a háttérben. Egy rozmaringgal és paradicsommal készített bárányragut vagy harcsapaprikást kínálnánk hozzá, ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy nem ürül ki a palack a vacsora végére.

Egri Merilyn

k, 2010-02-02 00:00
A pohárba szagolva kitágul az orrcimpa, hiszen a borból felszálló játékos aromák nem mondhatóak megszokottnak. Az ánizs, a borsmenta, az eukaliptusz ilyen fokú töménysége semmiképp sem átlagos. A kortyot lenyelve érezzük a korábban tapasztalt illatjegyeket, amelyhez egy szelíd, kerek szerkezet társul. A lekerekedett savak és tannin összemosódik a közepes testtel, utóízben pedig a szőlőfajta aromáit követően a hordós érlelésből származó füstös íz marad a nyelven. Készítsünk hozzá enyhén pirított zöldségekkel és pármai sonkával gazdagított tésztát vagy egy sűrű meleg, zöldfűszerekkel ízesített paradicsomlevest.

Hanga

k, 2010-02-02 00:00
Olyan, akár egy vidám, fiatal nő, aki táskáját lóbálva sétál az utcán. Érdekes, ahogy a bor illatában érezhetőek a hordós érlelés jegyei, mégis a hozzá adódó fehér virágok miatt üde hatást kelt. Az élénk savak és a citrusos aromák jól ihatóvá teszik a néhány gramm maradék cukortól és az érett gyümölcsaromáktól barátságos bort. Nem túl könnyű, mégis könnyedséget sugároz. Tálaljunk hozzá lazac-carpacciót ruccolasalátával, és nézzünk fantasy-t, elkalandozva azok modern mesevilágába.

Furmint Február zászlóbontás

h, 2010-02-01 14:26
Furmint Budapestre érkezik, hogy meghódítsa a világot. Már régóta befészkelte magát a Furmint a gondolataimba. Tavaly év végére jutottam oda, hogy szükség van egy lépésre, egy határozott lépésre, ami elindíthat valamit. Elkezdtem végiggondolni egy jól bejáratott boros évet. Tavasszal kezdődnek a szokásos programok. Áprilistól-szeptemberig különböző fesztiválok, nyitott rendezvények, évjárat bemutatók…. Az év ezen szakaszában a rozé borok és a könnyedebb borok népszerűek. Ősszel jönnek a szüreti rendezvények, amikor már előtérbe...

Majdnem minden pályázó nyert

h, 2010-02-01 06:00
2009-ben is kiosztották a hazai turisztikai szolgáltatások minőségének egységes és megbízható minőségére szolgáló jutalmat, a Magyar Turizmus Minőség Díjat. Erre a szállodák és éttermek is pályázhatnak, ha a Szakmai Önértékelési és Ellenőrző Listát kitöltötték, majd pedig két bizottsági tag titkos helyszíni...

AGRO+MASHEXPO 2010.

szo, 2010-01-30 06:00
Ismét megrendezésre került a HUNGEXPO területén az AGRO+MASHEXPO kiállítás, amin egyszerre több pavilonban is várták a mezőgazdasági gépek, technológiák iránt érdeklődőket. Volt több borászati és szőlészeti termékekkel foglalkozó kiállító is, az amúgy jószerivel traktorokkal hódító expón. A január 27. és 30...

Sopronból jöttem...

p, 2010-01-29 06:00
Következő borhír összefoglalónkkal a nyugati országhatár közelébe, a Soproni borvidékre utazunk. Első hírünk arról szól, hogy forgalomba került a Weninger pincészet már hivatalosan is biodinamikusnak számító, nagy vörösborainak első évjárata, ezután felhívjuk a figyelmet a budapesti Ráspi Étterem megnyitójára, majd...