Torkos Csütörtök 2010-ben is!

Torkos Csütörtök 2010. február 18.
Néhány bor közeli étterem a teljesség igénye nélkül:
 

 • Polgár Bortrezor Étterem

36-72-492-53
7773, Villány Arany János utca 7
Info: A több száz éves Bortrezor Pince Étterem méltán az egyik ékköve a Polgár Pioncészetnek. 250-300 fő befogadására alkalmas pincerendszer, mely étteremmé lett alakítva. Konyhánkon házias ételekkel, magyaros, tradícionális ízekkel várjuk Önöket, kíváló Polgár-borok kíséretében.
Email: panzio@polgarpince.hu
 

 • Bock Pince Panzió Étterem

36-72-492-919
7773, Villány Batthyány utca 15.
Info: A Bock Pince Panzió Étterem 2003-ban nyitotta meg kapuit, mely rusztikus, provance- i külsővel, felséges ízekkel, borkülönlegességekkel várja kedves vendégeit. Ideális helyszín családi rendezvényekre, baráti összejövetelekre, romantikus borvacsorákra. Folyamatosan megújuló étlapunkkal, ünnepi különlegességekkel igyekszünk gasztronómiai élvezetet nyújtani az idelátogatóknak.
Email: bock@bock.hu
 

 • Wunderlich Bortrezor és Látványpince

36-72-592-800
7773, Villány Baross Gábor utca 106
Info: A Wunderlich Bortrezor és Látványpince Közép-Európa egyik legnagyobb és legszebb borbemutató központja, ahol magas színvonalú bor-gasztronómiai élményt nyújtunk látogatóinknak. 2200 m2-en különleges hangulatú kóstolóhelységek (lovagterem, sommelier szoba, kazamata, szivarszoba, stb.) és kitűnő étterem várja Önöket az év minden napján. Akár egyedül, akár sommelier kollégánk vezetésével gyönyörű környezetben ismerkedhetnek a Wunderlich borokkal. A Látványpince ideális helyszín családi és baráti találkozók és céges összejövetelek számára is.
Email: latvanypince@wunderlich.hu
 

 • Gere Bor Bár

72/492-195
7773, Villány Diófás tér 4-12
Info: A Gere Bor-Bár egy igazán autentikus Íz-lelő hely. Egy régi sváb présházból rusztikus stílusban kialakított borozó és falatozó. A piac napi kínálata szerint megújuló tradicionális és újragondolt ételek, klasszikus bistro konyha és a Gere borok teljes választéka várja a Villányba érkező vendégeket.
Email: mandula@gere.hu
 

 • Blum Pince - Borozó Vendégház

36-30-902 -7072
7773, Villány Baross G. 103.
Info: Villány híres pincesorán található borozónkba, várjuk kedves vendégeinket, házias, magyaros ízekkel és finom villányi borokkal
Email: blumpince@t-online.hu
 

 • Hotel Cabernet Görbe Pince Étterem

72/592-900
7772, Villánykövesd Petõfi S. utca 29.
Info: A szállodán belül létesített Görbe Pince étterem széles választékával, gyermekétlappal, helyi ízeket felelevenítő ételekkel, valamint konyhafőnökünk ételspecialitásaival és az étteremhez kapcsolódó bortároló pincéjével várja a borútat felkereső vendégeket. Kínálatunkban megtalálhatóak a magyar és nemzetközi konyhaművészet remekei, így ajánlunk ételspecialitásokat, halat, vadat, szárnyasokat, a fenséges ízek széles választékát, és édesen csábító finomságokat.
Email: info@hotelcabernet.hu
 
 
Teljes lista

Somlói Évjárat Bemutató

2010. március 18. - Budapest, Festetics Palota
A Somlói Tavasz Egyesület 2010. március18-án 16.00-kor a Pollack Mihály téren, a Festetics Palotában tartja meg az immár hagyományossá vált Somlói Évjárat Bemutatóját. A szinte valamennyi piaci szereplő részvételével megrendezett gálán a fantasztikus 2009-es év legígéretesebb juhfarkjait, furmintjait, olaszrizlingjeit, hárslevelűit kóstolhatják a Somló szerelmesei. Páratlan alkalom, hogy ennyi termelő hordómintájával (kb. 60 tétel) Budapesten egy időben találkozhat a fogyasztó.

A program:

15.45-16.00 érkezés
16.00-16.25 A Rigó Quartett klasszikus zenei műsora
16.25 dr. Laposa József (Somlói Tavasz Egyesület) köszöntője
16.35-20.00 kóstolás

A vendégek a rendezvény alatt a borokon kívül a kiállítók finom házi pogácsáit és a Tebike Kft. ínycsiklandozó kecskesajtjait is megkóstolhatják.

Időpont: 2010. március 18.
Helyszín: Festetics Palota
Részvételi díj: 5.000,- Ft/fő (a kóstolópohár betétdíja 1.000,- Ft)
Forrás: Vinoport.hu

PINCÉRŐL PINCÉRE - VARIÁCIÓK VINCÉRE


Siklós – Kisharsány – Nagyharsány – Villány

Riczu Tamás – Vylyan Pincészet – Gere Tamás és Zsolt – Gere Attila

2010. január 23. szombat


Mi, borászok, akik szeretjük a bort, tiszteljük a hozzá fűződő hagyományokat is. Ilyen a bor védőszentjéhez, Szent Vincéhez kötődő hagyomány is, amely éppen a Siklós-Villányi borvidékhez közeli Dráva-háromszögből terjedt el.

Ilyenkor szokás volt, hogy a szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett "vincevesszők" állapotából jósolták a szüret gazdagságát. E napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve.


"Ha szent Vintze napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni". A napsugár igazi áldás, segítségével, "mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet". Hogy bejöjjön a pincébe, szélesre kell tárni az ajtaját. Ám a gazda számára áldás a vendég is, a legnagyobb öröm, ha e kettő együtt tér be a hozzánk. Szeretettel várjuk!

RÉSZLETES PROGRAM ÉS INFORMÁCIÓ MEGTEKINTÉSE

Részvételi szándékát kérjük, jelezze!

A visszajelzést várja,

 

Iványi Emese

Vylyan Pincészet

7800 Kisharsány, Fekete-hegy

T:72/579-731;M:30/458-1108;F:72/579-702

vylyan@vylyan.hu

www.vylyan.hu

Romantikus Valentin nap az Egri Korona Borházban

 

2010. február hó 12-14-ig,

péntektől - vasárnapig


-     2 éjszakai szállás a Borfalu egy apartmanjában két személyes elhelyezéssel, reggelivel

-     mindkét este gyertyafényes-svédasztalos vacsora a Borház első osztályú éttermében

-     szombat délután borkóstoló a Borház pincészetében, este pezsgővel és

élőzenével  kedveskedünk vendégeinknek

-     egyszeri belépő a Demjéni Thermál-Völgy  fürdőbe

 
A programcsomag ára:   24.000,- Ft/fő  + IFA  ( 200.- Ft/fő/éj )

 

Vincze Béla nyílt levele

Remélem nem csak a por ült el a botrány óta, lassan kiderülhet az igazság is. Nem tett jót ez a történet Magyarországnak, a magyar bornak, Egernek és Vincze Bélának sem. Túl sok ember munkája van a bor, vörösbor népszerűsítésében, amit egy ilyen "sajnálatos félreértés" pillanatok alatt el tud söpörni. 

A levél:

Kedves Vásárlóim!

Sokat hallhattak rólam és borászatomról az elmúlt hetekben a magyar sajtóban. Igaz és hamis állításokat egyaránt. A pincészetem jó hírnevét sértő állítások kivizsgálása még nem fejeződött be, ennek ellenére azt gondolom, hogy a tisztesség és a szakmám iránti alázat megkívánja, hogy röviden Önöket is tájékoztassam a tényekről.
Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Borminősítési Igazgatóság pincészetem néhány borában olyan – egészségre minden tekintetben ártalmatlan – anyagot talált, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy ezeket a borokat a bortörvényt megsértve készítettem.

Biztosíthatok mindenkit, hogy mint borász mindig és mindenben a legnagyobb körültekintéssel és a törvényeket betartva jártam el, erre az elmúlt 18 éves tevékenységem és az ez idő alatt kiérdemelt jó hírem kötelez. Ennek szellemében jártam el akkor is, amikor a Pincészetemet ért támadások miatt, az esetleges jövőbeni félreértések érdekében magam kértem a Vám és Pénzügyőrség revízióját.

Kedves Vásárlóim!

Amennyiben Önök úgy tapasztalták, hogy boraim nem azt az élvezetet nyújtják, amit korábban pincészetemtől megszokhattak, kérem jelezzék. Ígérem az elmaradt élvezetekért kárpótolom Önöket! Írjanak nekem, mert szeretném tudni miként gondolnak rám és pincészetemre!

Pincészetem hamarosan nyitva áll Önök előtt. Arra kérem mindannyiukat, hogy boraim közül néhányat, így az

 • Egri Bikavér 2005,
 • Egri Cabernet franc 2005,
 • Egri Kékfrankos 2006,
 • Egri Blauburger 2006,
 • Arcanum Egri Cabernet franc 2005,
 • Egri Kékfrankos 2005,

kérem tegyenek el egy hűvös, száraz, fénytől védett helyre, mert biztosan tudom, hogy az idő most jótékony hatással van rájuk.

Köszönettel és tisztelettel:Vincze Béla

 

 

Pünkösdi kikapcsolódás az Egri Korona Borházban!

Időpont:   2009.05.29-06-01.

 

A csomag tartalma:

 

    • 3 éjszakai szállás svédasztalos reggelivel
    • félpanziós zenés vacsora 3 alkalommal
    • egy 6 boros borkóstoló, borkorcsolyával a Borház pincészetében
    • egy szőlőmagolajos masszázs
    • szabadtéri medencéink és az infraszauna használata
    • parkolás

A csomag ára: 38.600 Ft / fő + IFA ( 200 Ft / fő / éj )

 

Gyermekár ( 2-12 éves korig ):    20.000 Ft / fő

 

 

Hatalmas szekszárdi siker Cannes-ban!

A franciaországi Cannes-ben Dúzsi Tamás ismét tarolt. A rozé világversenyre minden földrészről neveztek a borászok, magyarországról is közel 50 mintát küldtek Cannes-ba, ebből nyolc kapott érmet. A nyolc éremből három aranyat és egy ezüstöt Dúzsi Tamás borai vittek el.A szekszárdi borász sikere nem volt meglepetés, tavaly ugyanitt két aranyat és egy ezüstöt nyert. Ezzel az eredménnyel Dúzsi Tamás nem csak hazánkban, de a franciaországi világversenyen is a legsikeresebb termelők közé emelkedett.
 
forrás: teol.hu

Tucatnyi érem az egri borászoknak Bordeaux-ban

Újfent az Egri Borvidék lett a legeredményesebb a hazai mezőnyből a világ legjelentősebb borversenyének tartott franciaországi Bordeaux-i International Challenge du Vin-en. A harmincharmadik alkalommal megtartott megmérettetésre világszerte mintegy negyven országból több mint ötezer mintát neveztek be. Hazánknak idén három arany-, 11 ezüst- és 17 bronzérem jutott, ebből Eger egy, három, illetve nyolc medált nyert.
Aranyat kapott a Demeter Pincészet 2006-os IQ-ja, ezüstöt pedig a St. Andrea Szőlőbirtok 2006-os Merengő Egri Bikavér Superiorja, valamint a 2007-es Örökké Egri Cuveé-je, továbbá a Bolyki pincészet 2008-as Királyleánykája.
Bronzérmes lett Hagymási József 2003-as Egri Kéjbora, 2003-as Egri Föld és Lélek-je, Juhász Péter 2005-ös Egri Cabernet Franc-ja, Vincze Béla 2005-ös Egri Cabernet Franc Arcanumja és a 2005-ös Egri Merlot Arcanum-ja, a Juhászvin 2006-os Gesztenyése és a 2007-es Egri Olaszrizlingja, valamint Bolykiék 2007-es Mertha Thema Hárslevelűje.
 
forrás: heol.hu

Borszerda a Polgár Pincészetben!

Bombaár a Borszerdán – 50%-os kedvezmény MINDENKINEK! 
 
Pincészetünk az idei borszerdára való tekintettel egyedülálló lehetőséget ad nem csak a pincészetünknél megjelent borturistáknak, hanem azoknak is, akik a földrajzi távolság miatt nem tudnak eljutni Villányba, hogy az akcióban szereplő 50%-os kedvezményt igénybe vegyék.
 A borokból bármekkora mennyiség rendelhető!
A kedvezmény igénybevételének feltétele:

 • Honlapunkon található boraink árai az irányadóak:megtekinthető itt.
 • Az elszámolás alapját képező ár kizárólag a palackárra vonatkozik, további más jellegű kedvezmény nem vehető igénybe.
 • Az 50%-os kedvezmény csak és kizárólag 2009. április 29. szerdán készpénzes fizetés ellenében, vagy ezen a napon elindított átutalás esetén érvényes! Az utalásról bizonylatot kérünk fax-on a 72/492-053-as számra, vagy scan-nelve az bor@polgarpince.hu –ra.
 •  Szállítási részletekről kérje Porció Tímea segítségét a 72/492-053-es számon.

 
 
Ne feledje, ez a rendkívüli ajánlatunk csak holnap 2009. április 29. érvényes, a következő naptól borainkat a megszokott áron értékesítjük.
  
Ne késlekedjen sokáig, hamar elmúlik a borszerda, most érdemes rendelni!
 
 Rendelés:
Porció Tímea
Tel/fax: 72/492-053
bor@polgarpince.hu

Maul Hotel és Pincefalu, Villány?!

A képeket nézegetve találtam rá az építtetőt sejtető névre. Nem tudom, hogy a gazdasági "válság" mennyire befolyásolja a megvalósulást, de a cikk szerint a telek már megvan...

 Hotel és Pincefalu – Villány

A helyszín
Villány az ország egyik legdinamikusabban fejlődő borvidéke. Több tényező szerencsés együttállása folytán mára európai hírnévre tettek szert az itt dolgozó borászok és borászataik. A város csak részben volt képes követni a szédítő tempójú átalakulást. Az ügyes stratégia eredményeképpen, mely képes volt „betörni” a városmarketing és borvidék konkurenseit, a borturizmus soha nem látott méreteket öltött.

Az elszállásolás, vendéglátás az idényjelleg miatt nem éri el azt a színvonalat, ami elvárható lenne és ami egy stabilabb jövőkép megalkotásához vezethetne. Megfigyelhető a „Balaton-szindróma” néhány eleme, ami hosszú távon a borturizmus leépülését is okozhatja. Jelen pillanatban nincsenek kiaknázva azok a lehetőségek, melyeket a gyönyörű vidék nyújt. A turizmus fejlesztése megindult, de félő, hogy nem elég tudatosan használják fel a szellemi és anyagi eszközöket. A beruházási szándékok kilengése gyakran végletes, és néha az előkészítetlenség gyanúja is felmerül.

Hotel és Pincefalu – VillányHotel és Pincefalu – Villány
Hotel és Pincefalu – Villány

Az építési telek
Megbízónk Villány város belterületén vásárolta meg a három, különböző helyrajzi számon lévő, de egymással határos telket. Ezek építési telkek, a jelenleg érvényben lévő rendezési tervek szerint beépíthetők. A valaha kőbányaként (majd törmelék- /és szemét-/ lerakóként) használt terület érdekes geológiai vonulat része. A száz méteren belül lévő tanösvény-”megálló” és az építési telkek közötti szoros rokonság egyértelmű és tagadhatatlan.

A telkek erőszakos eltorzítását már az első pillanatban is elutasítottam. A beruházói és tervezői szándékok egyeztetése után egy olyan program elkészítésére került sor, amely a terület morfológiáját és a genius locit figyelembe veszi, és azokra természetes eleganciával reagál.

Forrás: http://epiteszforum.hu/node/9802

2009. évi ajánlatok a Wunderlich Bortrezor és Látványpincében!

Csapatépítést, céges kirándulást tervez?
Vagy csak egy maradandó napot akar barátainak szerezni?

Különleges környezetben, élménydús programokkal
várjuk Önöket a villányi
Wunderlich Bortrezor és Látványpincében.

2008/2009. évre a következõ programokat kínáljuk: 

 • Betekintés a Wunderlich borkészítés kulisszatitkaiba… (2 napos program)
 • Kalandtúra a vörösborok univerzumában...(Fél napos program)
 • Bor "Event" Villányban… (1 napos program)
 • Challenge Days – baranyai megmérettetés...(2 napos program)
 • Wunderlich bor-gasztronómiai szeánsz... (5 órás program)
 • Középkori lovagi est a Wunderlich Bortrezor és Látványpince Lovagtermében…

Töltse le részletes tájékoztatónkat:

Wunderlich 2008-2009. évi programok.pdf

Mi a véleményed a Torkos Csütörtökről?

Ötletes, de nem elég hatékony
8% (16 szavazat)
Lehetne többször is egy évben!
54% (109 szavazat)
Miért nincsen Szomjas Szerda?
37% (76 szavazat)
Inkább leírom a hozzászólásokban
1% (2 szavazat)
Összes szavazat: 203

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetet választotta "A 2008-as év borászatának" a Vinbladet dán borászati szakfolyóirat.

Peter Winding kiadó és főszerkesztő "kellemes meglepetésnek", az "elnyomás évtizedei után a demokrácia győzelmének" nevezte "a kiváló minőség egy új területének felfedezését".

Méltatta, hogy Debreczeni Mónika "nőként és özvegyként" fáradhatatlanul koncentrál a részletekre, s a kiváló területtel kombinálva ez magyarázza a Vylyan-borok minőségét.

"Nem kétséges, hogy az olyan ismeretlen dűlők neve, mint Dobogó, Mandolás, Pillangó, Városhegy vagy Gombás, a jövőben ugyanúgy cseng majd, mint a ma legismertebb európai borvidékek neve".

A Vinbladet 1996 óta ítéli oda az Év borászata címet, amelyet eddig zömében francia pincészetek nyertek el, bár például a tavalyi győztes egy chilei borászat volt.

Forrás: MTI

Fotópályázat! Határidő: 2009. február 27.

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és a Borkollégium közös szervezésében megrendezésre kerül "Az Ember és a Bor" témakörben. A képeknek azt a kapcsolatot kell ábrázolniuk, ahogyan mi emberek viszonyulunk a borhoz. Fontos mindkét elem megjelentetése, tehát a képen szerepeljen mind a bor, mind pedig az ember.A pályázat célja a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium XVIII. Szimpóziumának plakáttervéhez a fő motívum kiválasztása, mely „IN VINO CULTURA – avagy a jó bornak is kell a cégér” címmel kerül megrendezésre 2009. április 24-25-án.

Elnyerhető díjak:

Fődíj:
ingyenes képzés a Borkollégium Alapfokú tanfolyamán, mellyel Borajánló oklevél szerezhető.

Második helyezett:
egy vezetett látogatás a Jásdi Pincészetnél

Harmadik helyezett:
egy karton bor a Borkollégium felajánlásából

Minden pályázó:
kap egy Borkalauz 2009 könyvet

Az eredmény kihirdetése 2009. március 7-én, a www.szentignac.hu weboldalon fog megtörténni. A díjak átadása pedig az „IN VINO CULTURA – avagy a jó bornak is kell a cégér” Szimpózium pénteki napján történik, melyen minden beküldött pályázat kiállításra kerül.

Részletek...

 

 

Egri Borok Gálája, 2009. február 14.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül február közepén, az Egri Borok Gálája. Az Egri Borvidékért Alapítvány által életre hívott rendezvény fontos állomás a borvidék elismertetésének útján.

Még a tavalyi év végén döntés született arról, hogy 2009- ben kik lehetnek tagjai az Egri Borvidéki Borászválogatottnak, de egységes bemutatkozásukra, csak február 14- én kerül sor, a Magyar Tudományos Akadémia termeiben. Az évente kiválasztásra kerülő borászatok számára, a válogatottban való részvétel, magas színvonalú munkájuk és a borvidékért való tenni akarásuk elismerését jelenti.

 Egri Borok Gálája, 2009. február 27. (péntek)Az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Egri Borok Gáláját, Kaló Imre nyitja meg. Ezt követően több mint félszáz borral ismerkedhetnek meg a vendégek, közük olyanokkal, amelyek még nem kerültek forgalomba, például, Bolyki: Cabernet Franc 2006, Kovács Nimród: NJK 2005, vagy olyanokkal, amelyeket már ismer a nagyközönség, de szinte lehetetlen beszerezni, például, St. Andrea: Pinot Noir 2003, Kaló Imre: Cabernet Sauvignon Rosé 2001. A háziasszony szerepét továbbra is Borbás Mária látja el. Újdonság viszont, hogy közel harminc féle bikavért kóstolhatnak az érdeklődők, az erre a célra külön felállított asztalnál. Hol tart az egri borászkodás? Milyenek a nagy egri borok és mi a jövőjük? Bolyki János, Demeter Csaba, Kovács Nimród, Gál Lajos, Ifj. Gál Tibor, Juhász Attila, Kaló Imre,

Sike Tamás, Simkó Zoltán, Simon József, Dr. Lőrincz György, Thummerer Vilmos, és Vincze Béla, a bemutatott boraik segítségével igyekeznek a feltett kérdésekre válaszolni. 

Izgalmas és rendkívüli napnak ígérkezik február második szombatja, hiszen a Borvidék harmadik alkalommal kap olyan lehetőséget, hogy egy napon az ország borkedvelőinek figyelme csak Egerre irányul.

 Belépőjegy ára: 6 000 Ft

 Megrendelhető:

info@egriborvidekert.hu

forrás: Egri Borvidékért Alapítvány

 

Tartalom átvétel