Heti szubjektív

Igazság szerint néhány napja fehéret iszogatok, annak a bizonyos pincészetnek a 2007-es Chardonnay-Muskotály Cuvée-ét, bár tegnap belenyaltam egy 2006-os Szekszárdi Chardonnay-ba (Aranyfürt, Gulyásvölgy dűlő). Most, hogy végre nincs olyan dög meleg, inkább egy vörösre gondoltam. Egy könnyű, gyümölcsös oportóra.

Pincébe le, villany fel, legyen mondjuk egy 2007-es Wunderlich Portugieser!

Wunderlich Portugieser 2007

Régebben nem nagyon rajongtam az oportókért, de egyre inkább kezdem megkedvelni. Sokat elárul egy pincészetről, hogy a tömegek felé mivel kommunikál és ha tetszik, ha nem, az oportó van és marad a piramis alján. Talán jobb lenne, ha tíz év múlva már nem nagyon értené senki, hogy mit jelent a "megélhetési borászkodás". Talán Malatinszkynek van igaza, hogy vétek elpazarolni azt a kevés Villányi területet.

Az oportót a legkönnyebb eladni, bár nem biztos, hogy ennek kéne a legfőbb szempotnak lenni, sőt. Jó ötletnek tartom a Vylyan Tenort, egy Cabernet Sauvignon-al csinosított Portugieser-t, de egy idő után már az is unalmas.

Nézzük meg egy kicsit közelebbről a mai tesztpéldányt! Remélem csak nekem hiányzik a köröm alatt húsig hatoló nyitó fül, szóval az nincs, cserébe kapargathatjuk a fóliát. A dugó tiszta, nincs kiszáradva, olyan amilyennek lennie kell.

Az oportós illetjegyek megvannak, intenzív málna és meggy. A színe egy picit aggasztóan lilás (rubin??) nekem, de erről nem ők tehetnek, hanem a Szende féle portugiesernek nevezett valami. Amúgy tényleg egy kellemes, lágy bor 13%-os alkohollal . Ittam már jobbat, de rosszabbat is. Tannin van, de nem vészes, ne tartogassuk, igyuk meg, jövőre már lesz másik.

Elég sokat járok Villányban, ha tehetem minden nap átmotorozok rajta, de egy valami nagyon bántja a szemem, egy embertelen nagy "Édes, mediterrán vörösborok!" tábla, rögtön a "Lojzi" és Szűcs Róbert féle Fort Knox mellett, a G.A. birtokkal szemben. Én nem hagynám...

 

Hozzászólások

"Pincébe le, villany

"Pincébe le, villany fel"
Ez fájhatott :)