Kellemes meglepetés...

Vannak akik szerint a nagyobb borászatoknál több a közgazdász mint a szőlész-borász és a minőségi bortermelést háttérbe szorítja a kereslet-kínálat  folyamatos elemzése, és ez nagyon is rányomja a bélyegét a sortimentre. Borvidéktől függetlenül elég sok példa is van rá, szerintem Ti is tudnátok mondani néhányat.

Ezek után, némi előítélettel ültem neki az Egri Korona Borház alábbi tételeinek:

Egri Korona Borház, Merlot barrique 2005

Egri Selection Merlot barrique 2005

Megoszlanak a vélemények a 2005-ös évjáratról (és nagyon visszafogtam magam). A késői fajtáknak nem nagyon kedvezett az év, illetve nagyon nem. Minek kell történnie ahhoz, hogy egy ilyen évjáratból egy Challenge International du Vin győztes bor kerüljön ki? Nem tudom, de muszáj megkóstolni.

Szép rubin szín, nem túl sötét maggal, de ez nem jelent semmit. Előkelő higgadsággal mozog a pohárban, ránézésre nem túl vastag.

Illatban nagyon szépen jön a fajtajelleg és pici vanília a fából. Túlérett fűszeres cseresznye, erdei gyümölcsök. A barrique nem ült rá az illatokra, ez dícséretes.

Szájban nagyon harmónikus, a 14%-os alkoholt nem érezni rajta, egyáltalán nem édesít. Visszafogott tannin, kerek, szép savak. Összességében egy nagyon elegáns bor.

Másnap visszakóstolva is marad az elegancia. Csak ajánlani tudom! 

Egri Korona Borház, Bikavér 2005

Bikavér 2005

Az évjárat marad. Nem mondom, hogy érthetetlenül állok a tény előtt, hogy nincs helyem egy Superior zsűriben, de az utóbbi néhány hónapban látszólag indokolatlanul több bikavért kóstolok, ezért van összehasonlítási alapom.

Visszafogott rubin szín, konyakos széllel, de nem aggasztó. Pohárban fürge, elsőre picit vékony (másodikra is).

Illatban nagyon sokat ígér, talán túl sokat. Finom fűszeres, de kilóg a vanília. Lassan nyílik, erdei gyümölcsök, meggy és cseresznye, távolban egy kis animalítás (Zsolti szerint ázott kutya) és egy kis fűszeres szilvalekvár.

Kicsit még kócos, savhangsúlyos, talán jövőre szelidül még.

 Egri Korona Borház és Borfalu