Egy nehéz nap éjszakája...

Néha belefutunk egy-egy "tartalmasabb" beszélgetésbe, ez is egy ilyen nap volt. Késő ősz, kora tél. Az a nap, amikor reggel az jut eszetekbe, hogy tegnap még milyen szép színesek voltak a fák, ma meg már szürke minden. A bor pedig arra való, hogy a szürke télből színes őszt varázsoljon!

A választásaimról: illik vagy nem illik jó ár/érték arányú borokról írni, esetleg ellenőrizni a saját választásainkat én most megteszem :) Természetesen szubjektív, de nem is lehetne más.

Frittmann Rosé 2007

 

2007 Frittman Rosé (Soltvadkert)

Szeretem a könnyű, gyümölcsös rozékat és nem csalódtam. Az 1000HUF/palack ár nem sok, bár még mindig idegenkedem a kunsági borvidéktől. Valamiért a "cukor-háromszög" jut eszembe róla. Majd elmúlik...

 

 

Vincze Rosé 2007

2007 Vincze Rosé (Eger)

Vincze Béla nem egy mindennapi személyiség. Az egész kalandos történet, hogy hogyan került vissza Egerbe és mit jelent neki az "egri mediterrán", engem nagyon megfogott. A "Mészhegy" újra felfedezése, betelepítése pedig meseszerű. Nem véletlenül és nem érdemtelenül lett az év borásza 2005-ben. Milyen a bor? Roséról könnyebb rosszat írni, mint jót, de ez jó, ha nem is a legjobb amit valaha ittam.

 

2006 Tornai Furmint  (Somló-hegy)

"A legkisebb magyar borvidék legnagyobb pincészete vagyunk." Ez miatt kapnak is hideget-meleget, de itthon ez teljesen normális :) A somlói borok különlegesek, egy kiváló évjáratban pedig "csak" arra kell vigyázni, hogy amit a természet ad, a borász el ne rontsa. Ez persze nem ilyen egyszerű, de jól hangzik. Sűrű, olajos, ásványos (bár állítólag ilyen nincs), finom savakkal. Egy nagyszerű furmint és a többi somlóival ellentétben nem túl nehéz beszerezni. Egy próbát megér!

2007 Jekl Portugieser (Villány)

Jekl Béla nélkül nincs Villány (és Palkonya sem), nincs kadarka feltámasztás, nincs rendes növényvédelem a környéken és nincsenek túlárazott portugieserek sem. A bor egy oportóhoz képest fájdalomküszöb környéki, nem csak az ára miatt. Elvileg Jammertálból való, alig észrevehető maradék szénsavval, és igazából ez nekem nagyon nem hiányzik, sőt. Nem győzött meg, viszont a kadarkáért végzett áldozatos munkája miatt le a kalappal Jekl Béla előtt. Van jobb Portugieser is a környéken, messze nem ennyiért.

2007 Polgár Rubin Cuvée (Villány)

Polgár Rubin Cuvée 2007

Egyszerűen elfogult vagyok. Villány legbarátságosabb és legvendégszeretőbb borászáról és borairól nem tudok rosszat írni. Aki szereti a kellemes baráti légkört, a kiváló borokat és kitünő konyhát, annak egyszer el kell látogatnia Polgárékhoz Villányba. Nem ismerek olyat, aki csak egyszer lett volna náluk. "Kézzel szüretelt, kézmûves igényességgel Portugieser, Kékfrankos és Merlot házasításával készült rubin színû, bársonyos, elegáns vörösbor, melyben a meggy és cseresznye aromái dominálnak.". Én azt mondom, hogy nem egy szokványos villányi, ez már egy jól iható, könnyű, gyümölcsös, burgundi vonal, 12,5%-os alkohollal. Nem lesz belőle zászlóshajó, mert nem arra szánták. Egyszerűen egy kellemes beszélgetős bor, finom ételek mellé.

2006 Ráspi Kékfrankos (Fertőrákos)

Aki olvassa az "alkoholistákat", annak talán feltűnt, hogy divat lett odamondogatni Horváth Józsefnek. Talán van alapja és aki nem elég átszellemült a kasszánál az szintén ráléphet az útra... Nem a bérből és fizetésből élők fognak sorban állni a balzsamecetes aperitiffel indított nagymenüért. Szeptember elején voltunk Ráspiéknál és kissé megsértődtem. Tudtam, hogy mit szeretnék és úgy gondoltam, ha már arra járunk, megpróbálok rájönni a "Ráspi" titokra. Ebédidőben érkeztünk, enni szerettünk volna és borokat vásárolni. Aki járt már náluk, tudja, hogy magával ragadó a beltér, a korabeli nehéz ezüst evőeszközök, a képek a falakon, tényleg nagyon szép. Viszont háromnegyed óra után nem csak mi untuk meg, hogy nincs kiszolgálás, hanem néhány szerencsésebb történelmi háttérrel rendelkező "sógor" is, ezért feláltunk és elmentünk. Meg sem álltunk Hegykőig és a Tornácos Panzió és Étterem -ig. Mivel annyira nagy tisztelője vagyok a reformkonyhának, hogy messziről elkerülöm, ezért a ház egyik specialítását választottam: "Sült csülök szalonnás párolt káposztával, sült kolbásszal és hagymás törtburgonyával", és mellé natúr reszelt torma természetesen. Mindez meglepően jó áron és akkora adag, hogy még most is sajnálom, hogy mennyit ott kellett hagynom :) Azóta teszteltem a szürkemarha pörköltet galuskával, tejfölös uborka salátával, az is kitűnő választás! Este felé visszamentünk Ráspiékhoz, a Mester éppen asztalt tologatott az étteremben, én széles mosollyal üdvözöltem, Ő nem annyira :) Nem is volt kedvem egy minimálbért ott hagyni, ezért csak a kötelező kört teljesítettem: 4 palack 2006-os KF. Ez a palack is abból a szériából való. Itt a pécsi kutatóintézetben is többet adnak a címkére és a dugózásra, de mindegy.  Ezt jegyeztem fel magamnak róla: "halvány silleres szín, nagyon szép savak, kifinomult, elegáns, bonyolult, összetett, végén alig észrevehető vanília a fából". Az biztos, hogy nem tudtam eleget inni belőle és néha hiányzik. Ezer közül is felismerem, egy különleges bor. Nem szabad kihagyni!

Folyt.köv.

2006 Dúzsi Kékfrankos (Szekszárd), 2005 Vincze Merlot (Eger), 2005 Taschner Cab.Sav. (Sopron), 2002 Vincze Bikavér (Eger), 2006 Malatinszky Cabernet Sauvignon (Villány)