Bock Pincészet

0
Értékelés: Nincs

Bock József németajkú apai és anyai ősei a 18. században a török uralom után elnéptelenedett Villány környékén telepedtek le. Az uradalom házhelyet, szántóföldet, igavonó állatot és adómentességet biztosított, melyet a szorgalmas és összetartó németek a szőlőművelésbe fektettek.
Elődei immár kilencedik generáció óta foglalkoznak szőlőműveléssel és borkészítéssel. Az 1946-os kitelepítéseknek a Bock család is áldozatául esett, ám az édesapa, Bock Antal ragaszkodott Villányhoz. A svábokat ért viszontagságos történésék ellenére, újra kezdte életét.
( teljes méret: a képre kattintva!)
Bock József édesanyjának, Boly Mária kulák családjának sem kedvezett a történelem. Mindkét család Kisjakabfalván élt, ahol több 5-5 hektárnyi szőlőt, erdőt és szántókat műveltek. Bockéknak 1850-től van 2 hektárnyi területe a villányi Jammertál dűlőben, amit az államosításkor ugyan elvettek tőlük, de Bock Antal 1953-tól visszabérelte, 1958-ban pedig megvásárolta.
A Bock-borok ettől az esztendőtől kezdve folyamatosan nyertek érmeket helyi és országos versenyeken.
Bock József szakmáját tekintve lakatos, technikusi képesítését a pécsi Zipernovszky Károly Gépipari Technikumban szerezte. A villányi Mezőgépnél gyártás-előkészítőként dolgozott, de mint minden villányi, a munka után ő is a szőlőben folytatta a napot.
 
Bock József édesapja halála után, 1981-ben kezdett el önállóan bort készíteni. Egy évtizeden át még másod-állásban volt bortermelő, amikor is a növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, hogy főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral. Ekkor két és fél hektáron gazdálkodott, ami mára 50 hektáros ültet-vénnyé gyarapodott.
Bock József a „hivatalos” borászkodástól (1991) számít-
va viszonylag hamar,1997-ben lett az Év bortermelője. Ezt a kitüntetést számtalan nemzetközi és hazai elismerés előzött meg és követett.
A sikerek mögött egyértelműen egy megértő feleség és stabil család áll. Bock József felesége, Kenéz Valéria korábban tanítóként dolgozott, de az egyre növekvő családi vállalkozás kedvéért felhagyott hivatásával. Természetes volt, hogy a gyerekek is a szülők által kitaposott útra lépnek, így ma már mindannyian a családi vállalkozásban tevékenykednek.
 

Térkép: 
Javascript is required to view this map.

Hely

Bock Pincészet
Villány, 7773
Batthyány u. 15.
Tel: +3672/492-919
45° 52' 16.4388" N, 18° 27' 7.0056" E

Útvonaltervező

Ha fel szeretné keresni ezt a borászatot, megtervezheti az útját, a Google Maps™ segítségével.
Csak írja be az alábbi mezőbe az indulás helyét!

Innen:

Példa: 1055 Budapest Kossuth Lajos tér 1 (kevesebb adat is elegendő lehet)

Pincészet borai

Hozzászólások

November 13-án (pénteken) 19 órától:

Bock Pincészet Márton napi libavacsorája a Hemingway Étteremben (XI. Kosztolányi Dezső tér 2., Feneketlen-tó)

"Bock József németajkú apai és anyai ősei a 18. században a török uralom után elnéptelenedett Villány környékén telepedtek le. Az uradalom házhelyet, szántóföldet, igavonó állatot és adómentességet biztosított, melyet a szorgalmas és összetartó németek a szőlőművelésbe fektettek..." Így indult az az eddig kilenc generáció óta tartó sikertörténet, melynek eredményeképp a Bock-borok az 1960-as évek óta folyamatosan nyertek érmeket helyi és országos versenyeken. Bock József a „hivatalos” borászkodástól (1991) számítva viszonylag hamar, már 1997-ben az Év bortermelőjévé választották, de ezt a kitüntetést számtalan nemzetközi és hazai elismerés előzte meg és követi azóta is.

A borvacsorán a borokat Bock József mutatja be, melyekhez a Hemingway Étterem különleges libaételeit kóstolhatják.

Kóstolható borok és ételek:

Bock Hárslevelü 2007
Kemencében sült olivás bazsalikomos kenyér

Bock Primőr Rosé 2009
Hideg libamáj saláta chabattával

Bock Primőr Portugrieser 2009
Libagulyás

Bock Ermitage 2007
Libacombchips zöldborsos szedermártással, burgonyafánkkal

Bock Cabernet Franc 2007
Angolos libamell steak császárlepénnyel erdei áfonyamártással

Bock Royal Cuvée 2005
Marcipános csokis rétes forrómeggymártással

Bock Cuvée 2000
Pecorino sajttal töltött égetett tésztafalatkák besztercei szilvalekvárral

A kóstoló részvételi díja: 12.000 Ft, mely tartalmazza a borok és ételek árát, ásványvizet, szervízdíjat, valamint egy tombolajegyet.

Előzetes jelentkezés: 2009 november 12-ig a Budai Borszalonban:
XI. Tas Vezér u. 16., 061 209 4115, 06 30 828 4789, info@budaiborszalon.hu www.budaiborszalon.hu